Ahjolan Setlementti ry:n Koko perhe harrastaa -hankkeessa järjestetään perheille mielekästä vapaa-ajantoimintaa kerhojen ja tapahtumien muodossa. Tässä blogitekstissä kootaan yhteen hankkeen kokemuksia isien osallistumisen näkökulmasta.
Hankkeessa on havaittu, että tietyt lajit kannustavat isiä (tai muita lapselle läheisiä miesaikuisia) osallistumaan kerhoihin yhdessä lapsen kanssa. Perhekerhojen lajeista salibandy on selvimmin miesten suosiossa. Salibandykerhoja onkin tarjolla kolme jaoteltuna lapsen iän mukaan: 3–5-vuotiaat, 5–8-vuotiaat ja 9–15-vuotiaat. Mies ja vapaa-aika – miesnäkökulmia kansalaisopistojen kehittämiseen -julkaisusta (2014) käy ilmi, että miehiä kiinnostavat erityisesti erilaiset joukkuepelit, kuten juuri salibandy. Julkaisun mukaan kansalaisopistojen liikuntatarjonnan koetaan palvelevan lähinnä naisia ja vanhempia miehiä. Joukkuepelit nähdäänkin hyvänä houkuttimena ylipäätään miesten, mutta myös nuorempien miesten toimintaan osallistumiselle.
Julkaisussa muistutetaan myös, että kiinnostuksen kohteet voivat olla sukupuolesta riippumatta samoja. Ahjolan Koko perhe harrastaa -hankkeessa salibandyn ohella myös sirkus vaikuttaisi kiinnostavan miehiä. Sirkus koetaan ehkä kaiken kaikkiaan kiinnostavaksi ja kaikille sopivaksi harrastukseksi. Sirkuskerhoja tarjotaan niin ikään lapsen iän mukaan jaoteltuna: 1–3-vuotiaat ja 3–5-vuotiaat. Myös esimerkiksi musiikkikerhot ja satuliikunta näyttäisivät kiinnostavan perheen vanhemman sukupuolesta riippumatta.
Tiettyjen lajien ohella myös tietyt ajankohdat mahdollistavat miesten osallistumisen kerhoihin paremmin kuin toiset. Suomessa äidit käyttävät vielä toistaiseksi valtaosan perhevapaista. Näin ollen esimerkiksi aamupäivisin olevat kerhot ovat perhevapaalla olevalle äidille paljon helpommin saavutettavissa kuin esimerkiksi kokoaikatöissä käyvälle isälle. Täten isiä näkyykin lähinnä kerhoissa, jotka ovat arki-iltaisin tai viikonloppuisin. Kerhojen järjestäminen monipuolisina ajankohtina mahdollistaa ylipäätään monenlaisten perheiden osallistumisen toimintaan.
Koko perhe harrastaa -hanke on sekä järjestänyt omia tapahtumia että osallistunut yhteistyökumppaneiden järjestämiin tapahtumiin. Toiminnallisuus on ollut tapahtumissa keskeisessä roolissa. Mies ja vapaa-aika -julkaisussa todetaankin toiminnallisuuden kiinnostavan miehiä. Hankkeen työntekijän näkökulmasta tapahtumat ovat helppoja ja luontaisia paikkoja havainnoida lasten ja aikuisten yhteistä toimintaa. Vaikka hanke kannustaa mukavaan yhdessäoloon ja uusien kokemusten hankkimiseen ei-kilpailullisessa ympäristössä, nämä tavoitteet jäävät joskus toteutumatta perheen aikuisen käyttäytymisen takia.
Avoimissa ja maksuttomissa tapahtumissa on usein paljon perheitä. Hankkeen tapahtumatyössä on huomannut, että helpoiten mieleen jäävät hienoimmat kohokohdat ja pahimmat aallonpohjat. Miesnäkökulmasta mieleen tulee molempia. Tapahtumissa on ollut sellaisia isiä, jotka ovat jättäneet lapsen yksin esimerkiksi temppuradalle ja menneet itse toiseen huoneeseen vain istumaan. Tämä on ongelma paitsi turvallisuusnäkökulmasta, myös siksi, että näin toimimalla lapsi ei saa omalta aikuiseltaan kannustusta ja tukea liikunnan perustaitojen harjoitteluun. Kenelle tällöin kaikuu lasten suusta usein kuuluva ”kato”-huuto? Kohokohtia puolestaan ovat tilanteet, joissa isä osallistuu toimintaan täysillä itsekin ja näyttää lapselle mallia. Esimerkiksi pitkän patjan äärellä eräs isä totesi, että sillähän voi vaikka kieriä tai tehdä kuperkeikkoja. Seuraavassa hetkessä patjalla jo kierittiin – isä edellä, lapsi perässä.
Tapahtumat ovat olleet tärkeitä paitsi mielekkään yhteisen ajan tarjoamisen näkökulmasta, myös hankkeen ja ylipäätään Ahjolan markkinoinnin kannalta. Mies ja vapaa-aika -julkaisussa tuodaankin esille, että miehet eivät välttämättä tunne kansalaisopistoja ja niiden tarjontaa kovin hyvin. Kansalaisopistojen opiskelijoista valtaosa onkin naisia. Ahjola sekoittaa pakkaa vielä entisestään, sillä Ahjola ei ole pelkästään kansalaisopisto, vaan setlementti monine erilaisine toimintamuotoineen. Viestinnällä on niin hankkeessa kuin Ahjolassa ylipäätään oleellinen rooli. Hankkeen materiaaleissa on kiinnitetty huomiota erityisesti siihen, että ne ilmentävät paitsi iloisuutta ja lapsilähtöisyyttä, myös yhdenvertaisuutta ja perheiden monimuotoisuutta.
Jetta Sirola
Koko perhe harrastaa -hankkeen työntekijä
Ahjolan Setlementti ry