Yksi keskeisistä Isän näköinen -hankkeen osa-alueista on koulutusten järjestäminen isien kohtaamisesta sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työntekijöille sekä opiskelijoille. Koulutuksissa pureudutaan isien hyvinvoinnin haasteisiin ja sosiaalisiin ongelmiin sekä pohditaan sitä millaisten painolastien kanssa isät voi saapua asiakastilanteisiin. Näin päästään käsiksi siihen, miten heille voisi parhaiten tarjota tukea omassa työotteessa.
Nyt hankkeen puoliväliin mennessä koulutustilaisuuksia on pystytetty kiitettävän laajalla skaalalla eri alojen toimijoille, neuvolatyöntekijöistä toisen asteen kuraattoreihin ja keskitettyjen perhepalveluiden toimijoista sosionomiopiskelijoihin. Koulutuskalenteri vaikuttaa myös tulevaisuuteen katsottuna ilahduttavan täydeltä. Jo koulutusten varausmäärät osoittavatkin osaltaan kuinka tärkeänä ja ajankohtaisena aiheena isien asemaa ja heidän kohtaamiaan haasteitaan pidetään.
Pitkin viime vuoden syksyä ja kuluvaa kevättä koulutustilaisuuksia järjestäneenä ryhdyin summaamaan hieman millaiset aiheet pitämissäni pääkaupunkiseudun tilaisuuksissa ovat erityisesti nousseet esiin ja etenkin sitä, mitkä asiat ovat tehneet koulutuksista myös kouluttajalle itselleen erityisen palkitsevia kokemuksia.
Kentän osaamisen esiin nouseminen
Koulutuksissa on ollut vaikuttavaa päästä tapaamaan huomattavan erilaisia taustoja omaavia nykyisiä ja tulevia ammattilaisia, jotka kohtaavat eri tilanteissa olevia isiä ja perheitä hyvin erilaisista lähtökohdista käsin. Tämä koulutuksiin kokoontuvien kokemusten kirjo tarjoaa uutta perspektiiviä myös kouluttajalle itselleen, usein koulutuksen monet teemat voivat konkretisoitua entisestään kun ryhmässä päästään ensikäden kokemusten kautta kuulemaan millaisiin ilmiöihin eri organisaatioissa on törmätty. Yhdessä paikassa keskeisinä haasteina isiltä on noussut esiin koettua ulkopuolisuuden tunnetta, toisessa taas riittämättömyyttä ja kolmannessa paikan hakemisen haasteita vanhemmuuden kentältä.
Perheitä kohtaavan työn kentältä nouseekin osaltaan vahvaa osaamista ja näkemystä isien haasteista, sekä pidempään isien parissa toimineilta konkareilta että toisaalta nuoremmilta tulokkailta, jotka ovat tuoneet tuoreita lähestymistapoja työn arkeen. Näiden näkemysten ja eri alueilla toteutettujen käytänteiden jakaminen ja perkaaminen onkin usein arvokas osa koulutuksia. Tilaisuuksissa päästäänkin parhaimmillaan yleishyödyllisen ja yleisemmän tasoisen luennoimisen ja isien haasteiden läpikäymisen ohessa kartuttamaan itse kunkin tietämystä isien tilasta yhteiskunnassa käytännön esimerkkien purkamisen ja kommentoinnin kautta.
Tilaa keskusteluille ja kokemuksille
Koulutustilaisuudet ovat ilahduttavan usein toimineet paitsi tiedon välittämisen välineenä myös foorumina keskusteluille isistä ja heidän huomioimisestaan. Osallistuneet alan ammattilaiset ovat saaneet tilan ja mahdollisuuden puhua isien kohtaamisesta, mikä teemana tuntuu monissa eri paikoissa kuplineen jo pidempään pinnan alla. Etenkin laajemmin eri alojen tai toimipisteiden työntekijöitä yhdistäneet tilaisuudet ovat tarjonneet myös mahdollisuutta osallistujille kurkistaa oman työyhteisönsä kuplan ulkopuolelle.
Osallistujille onkin voinut olla herättävä kokemus kuulla kuinka samalla alalla tai alueellakin voi nousta esiin haasteita isien kohtaamisessa, joita ei ole itse tullut ajatelleeksikaan ongelmina. Työotteiden kirjosta kuuleminen on voinut herätellä kohtaamaan isiä aivan uusista näkökulmista. Omien töissä tapahtuneiden tapausten lisäksi myös ihmisten omista elämistä kumpuavien henkilökohtaisten perhepalvelujärjestelmäkokemusten kautta on monesti päästy pureutumaan isien asemaan yhteiskunnassa ja siihen, kuinka monet osin lähes näkymättömätkin asiat voivat vaikuttaa vahvasti kohtaamistilanteissa.
Toiveena olisikin, että keskustelut ja kokemusten aktiivinen vaihtaminen ovat jatkuneet työyhteisöissä ja oppilaitosten kursseilla myös koulutustilaisuuksien jälkeen. Ylipäänsä olisi arvokasta, että isien kaltaisista asiakasryhmistä keskustelua harjoitettaisiin mahdollisimman laajalti perheitä kohtaavien toimijoiden piirissä, erilliseen koulutukseen liittyen tai ilman.
Isien huomioimisen tärkeys
Koulutuksen sisältöjä työstettäessä oli hyvin kiinnostavaa käydä läpi aiempia miesten ja isien kohtaamiseen liittyviä koulutuksia ja niiden pohjamateriaaleja vuosien varrelta. Näitä tutkailemalla pystyi osaltaan seuraamaan kuinka maailma ja sen painopisteet ovat muuttuneet isien huomioimisen osalta.
Varhaisemmissa materiaaleissa on voitu käyttää huomattavasti nykyistä enemmän tilaa isien osallisuuden tärkeyden perustelemiseen, listaamalla tarkasti isän vanhemmuuteen osallistumisen hyviä puolia ja esim. sitä miten osallinen isyys tukee mm. lapsen kehitystä ja perheen arjen sujuvuutta. Nyt meneillään olleissa koulutuksissa alueella on noussut esiin, että pääsääntöisesti osallistujille ei ole erityisesti edes tarpeen vahvasti painottaa ja perustella isien merkitystä. Vaikka näitä eri osapuolien hyvinvointia koskevia perusteita löytyykin runsaasti, työntekijät ja opiskelijat tuntuvat olevan jo lähtökohtaisesti kiinnostuneita isien osallisuudesta ja siitä että vanhemmille tarjotaan mahdollisuutta osallistua mahdollisimman kokonaisvaltaisesti toiveidensa mukaan lapsiperhearkeen ja vanhemmuuteen.
Tämä on luonnollisesti erinomainen kehityssuunta, joka osoittaa että motivaatiota isien kohtaamiseen kentältä löytyy yhä enemmän. Aiemmin erillistä perustelua vaatinut asia on muodostunut luontevaksi ja luonnolliseksi osaksi asiakkaiden lähestymisen tapaa. Näin koulutustilaisuuksissakin aikaa voidaan suosiolla käyttää enemmän isien haasteista ja painolasteista puhumiseen sekä sen pohtimiseen, miten näihin olisi hyvä vastata itse kunkin työotteessa.
Koulutuksen tulevaisuus
Kaiken kaikkiaan koulutustilaisuudet ovat parhaimmillaan olleet palkitsevia ja opettavia kokemuksia myös kouluttajalle itselleen, ja antaneet pohdittavaa sekä uutta materiaalia myös koulutuspaketin tulevaisuudessa kehittämiseen. Hankkeen aikana onkin olennaista viedä materiaaleja yhä pidemmälle ja samalla kartoittaa edelleen kentän tietämystä. Koulutuksista saatavan palautteen ja esiin nousseiden kommenttien pohjalta tarkoituksena onkin hankkeen loppuun mennessä työstää materiaalia itseopiskelun välineeksi vapaasti jakoon tulevaan Isyyspakkaus-oppaaseen. Näin isiä koskevan tiedon jakaminen voi jatkua myös hankkeen päätyttyä, jotta myös tulevaisuudessa isien kohtaaminen tapahtuu entistä paremmin isien ehdoilla, heidän hyvinvointiaan ja samalla työntekijöiden arkea sujuvoittaen.
Ismo Pitkänen
Projektisuunnittelija
Isän näköinen -hanke