Isyys-ryhmämalli
Ryhmämallin keskiössä on isyyden kokemusten jakaminen erityisesti tarinallisesti ja tapahtumia kuvailemalla. Osallistujat tarkastelevat isyytensä elämänkaarta historiasta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Keskeisiä käsiteltäviä teemoja ovat isäidentiteetin muodostuminen, vanhemmuuden roolien ja vastuiden jakautuminen sekä kokemukset perhearjesta.
Ryhmämalli on jalostettu Miessakkien Isyyden Tueksi -toiminnassa pitkään käytetyn rungon pohjalta. Soveltava pilottiryhmä toteutettiin yhteistyössä Familia ry:n kanssa kahden kulttuurin perheiden isille. Vertaisohjatussa ryhmässä erityistä pohdittavaa osallistujille tarjosi vanhempien erilaisten kulttuurien ja vanhemmuuden mallien yhteen sovittaminen.
KOHDERYHMÄ
Mallia voidaan toteuttaa yleisenä isäryhmänä tai soveltaen erityisessä asemassa oleville isäryhmille. Eri elämäntilanteisiin liittyvät teemat voidaan nostaa esiin luontevasti puhumalla siitä, millaiset asiat (esim. työttömyys, kulttuurierot) ovat haastaneet isyyttä ja perheen hyvinvointia.
Ryhmän runkoa voi soveltaa ja kertoja yhdistää ja eri ajanjaksoja painottaa sen mukaan, missä vaiheessa vanhemmuutta osallistujat ovat.
Suositeltava ryhmäkoko on 4–8 hlöä.
HUOMIOITAVAA
Ryhmää toteutettaessa painotetaan konkreettisia kysymyksiä, joilla luodaan keskusteleva ilmapiiri. Isiä kannustetaan kertomaan eri vaiheisiin liittyvistä tapahtumista, joissa kokemus isyydestä ja isyyden roolit ovat nousseet heillä vahvasti esiin. Esimerkiksi raskaudesta kuulemista voidaan pyytää kuvailemaan tapahtumana: ”Missä olit, oliko ilta, oliko aamu, mitä sitten tapahtui?”
Jokainen osallistuja voi näin valita, miten haluaa lähteä jakamaan henkilökohtaisia asioitaan. Ryhmän toimintatapa voi helpottaa niiden ryhmäläisten osallistumista, jotka erityisesti alussa arastelevat jakamista tai joiden tunteiden sanoittamisen taidot ovat vaihtelevilla tasoilla.
TOTEUTUS
Ryhmämallin runko koostuu kuudesta teemoitetusta tapaamisesta.
Tapaamisten suosituskesto on 1,5–2 h.
- Tieto isäksi tulemisesta ja oma lapsuuden perhe
- Esittäytymiset, ryhmän käytäntöjen läpikäyminen ja aiheen pariin laskeutuminen
- Mikä oli osallistujien isäksi kasvamisen lähtötilanne? Mitä he ajattelivat isyydestä ennen kuin se tuli heille ajankohtaiseksi?
- Miten raskaudesta kuuleminen vaikutti isyyden ajatuksiin?
- Käsitellään myös omaa lapsuuden perhettä pohjana omalle isyydelle. Mitä osia omaan isäidentiteettiin on haluttu säilyttää, mitä ei?
- Lapsen tuloon ja isyyteen valmistautuminen
- Perheeksi valmistautuminen ja lapsen odotusaika
- Miten kotia valmistettiin ja työ-, parisuhde- ja perhe-elämää alettiin sovittaa yhteen?
- Identiteetin muutos kohti isyyttä. Millaisia odotuksia lapsiperhearkea kohtaan oli ja mitä tunteita odotus herätti? Esimerkiksi hoivan ja suojelemisen kokemuksia, tai toisaalta mahdollista pelkoa tulevasta vastuusta?
- Kokemus synnytyksestä ja isyyden konkretisoituminen
- Oma kokemus synnytystapahtumasta
- Käydään läpi isien kokemukset varhaisimmasta vuorovaikutustapahtumasta lapsen kanssa.
- Millainen oli tämä isäidentiteetin kannalta tärkeä hetki, josta alkaa isän ja lapsen kiintymyssuhde?
- Vastasiko omia ennakko-odotuksia?
- Miten syntymä vaikutti kokemukseen isyydestä? Konkretisoituiko tai muuttuiko kokemus?
- Isänä lapsiperhearjessa
- Alkuvaiheen lapsiperheen arki
- Teemoina ovat mm. lapsen hoito ja parisuhde, isovanhemmat, sukulaiset ja ystävät sekä perheystävällisyys työpaikalla
- Miten perheessä roolit ja vastuut alkoivat jakautua ja millaiseen suuntaan isyys alkoi kehittyä arjessa? Oliko haastavaa löytää itselle ja perheelle toimiva tapa olla isänä?
- Myöhemmät vaiheet ja nykyhetki isänä
- Lapsiperhearjen myöhemmät vaiheet ja nykyhetki. Missä vaiheissa lapset ovat ja mitkä ovat nyt ajankohtaisia asioita elämässä?
- Millaiseen muotoon osallistujien perheissä arki on asettunut?
- Millainen isyyden rooli osallistujille on kehittynyt?
- Millaiset asiat ovat tukeneet isyyden kehittymistä? Mitkä asiat haastaneet?
- Tulevaisuus
- Tulevaisuuden näkymät
- Ovatko osallistujat tyytyväisiä rooliinsa perheessään? Onko toiveita millaiseksi omaa identiteettiä ja toimintaa isänä voisi jatkossa vielä työstää?
- Millaiset asiat voivat jatkossa tukea isyyttä ja haastaa sitä? Entä omaa ja perheen hyvinvointia?