Vertaistuella saavutetaan monia hyötyjä
Mielikuva ryhmiin osallistuvista isistä on, että niihin osallistuvat edistykselliset tai nuoret isät, jotka ovat sosiaalisia, avoimia ja ”siviilirohkeita”. Tätä mielikuvaa olisi hyvä laajentaa, sillä usein vertaistuen tarpeessa ovat isät, joiden vanhemmuutta haastaa jokin erityisseikka.
Isien vertaisryhmiin osallistuneet ovat korostaneet ryhmän merkitystä foorumina, jossa he voivat turvallisesti jutella kipeistäkin asioista. Isät ovat pitäneet erityisesti keskusteluista ja kokemustenvaihdosta. Isiä auttaa se, että he saavat vapaasti kysellä itseä askarruttavia asioita sellaiselta henkilöltä, joka on itsekin käynyt läpi samoja kokemuksia. Vertaistuella ja keskinäisillä tapaamisilla on merkitystä niin isyydelle, parisuhteelle kuin mieheydelle. Parhaimmillaan vertaisryhmässä alkanut ystävyys ja vertaistuki laajenevat ryhmän ulkopuolelle.
Isä-lapsi -ryhmä vahvistaa isyyttä
Myös erilaiset isille ja lapsille yhteisesti suunnatut ryhmät voivat houkuttaa isiä osallistumaan. Isät lähtevät niihin mukaan saadakseen yhteistä, äitivapaata aikaa lapsensa kanssa ja antaakseen äidille omaa aikaa. Isät aloittavat usein vertaisryhmän muiden, erityisesti äidin, houkuttamana. Ryhmään osallistumisen myötä muut syyt jatkamiselle kuitenkin korostuvat: lasten kaverit, isien saamat uudet tuttavuudet ja hyvä ilmapiiri, jossa viihtyy.
Osallistuminen ryhmätoimintaan vahvistaa isien omaa tapaa ajatella ja toimia lasten kanssa. Erilaisten toimintatapojen huomaaminen ja omien vertaaminen niihin vahvistaa isyyttä. Myönteisessä ilmapiirissä saatu ja annettu palaute lisää vanhemmuuden voimavaroja.