Kulttuurisensitiivisyys on tärkeää kansainvälistymisen myötä
Kulttuurisensitiivisyydellä tarkoitetaan herkkyyttä hahmottaa ja ymmärtää toisenlaisen taustan omaavia. Palveluja toteutettaessa sillä viitataan tietoisuuteen ja kykyyn hahmottaa, millaista tukea eri taustoja omaavat ihmiset tarvitsevat ja missä muodossa.
Maahanmuuton myötä myös isille tulee omaksuttavaksi aina jossain määrin uusi isäidentiteetti, jossa yhdistyy vanha ja uusi kulttuuri. Tutkimusten mukaan isät haluavat yleensä ylläpitää oppimiaan perherooleja maahanmuuton jälkeenkin. Ongelmia muodostuu helposti, jos tavat poikkeavat paljon kohdemaan rooliodotuksista tai ovat jopa lain vastaisia (esimerkiksi kuritusväkivalta). Myös nainen työntekijänä voi olla yllättävä asia maahanmuuttajalle.
Isän rooli voi suomalaisesta näkökulmasta ylikorostua jos isä on se, joka päättää perheen asioista: päivähoidosta, lääkärikäynneistä ja -hoidosta, kasvatuksesta. Aina ei äitiä haluta päästää asioimaankaan yksin.
Lapsille lankeaa usein rooli vanhempien tukena niin kieli- kuin muissakin kysymyksissä. Tämä voi aiheuttaa perheessä ongelmia, etenkin jos on kyse kulttuurista, jossa kasvatus on luonteeltaan autoritaarista.