ISIEN ERITYISET HAASTEET
Uudet isänä olemisen tavat haastavat niin isiä kuin palvelujakin
Samoin kuin yleisemmin miehenä olemisen osalta, myös isillä liikkumatila ja samalla vapaus toteuttaa vanhemmuutta ovat lisääntyneet. Kehityksen suunta on tietenkin myönteinen, mutta samalla isyyttä koskevat rooliodotukset ovat monimutkaistuneet ja sen myötä isyyttä koskeva identiteettityö.
Vanha ja perinteinen isyyden malli on ollut ahtaampi mutta samalla selvärajainen; työnjako miesten ja naisten kesken oli selkeämpi.
Uutena haasteena isillä on useamman elämänalueen tehokas haltuun ottaminen. Ennen ajateltiin, että keskittyminen esimerkiksi perheen taloudelliseen tukemiseen oli riittävää. Nyt tiedostavalla ja aktiivisella isällä on tarjolla monia rooleja myös kotona. Isän odotetaan ottavan enemmän vastuuta hoivasta, lasten asioiden hoidosta ja kotipiiristä. Nämä uudet roolit ovat kaikessa rikkaudessaan palkitsevia, mutta ne voivat aiheuttaa myös ylimääräistä painetta isille.
Myös palvelujärjestelmän osalta tilanne on muuttunut. Sen pohja on luotu aikana, jolloin isät eivät olleet yhtä aktiivisesti mukana vanhemmuudessa. Vaikka asenteet ovatkin nykypäivänä moniarvoisempia, silti perinteisiä oletuksia, käytänteitä ja rakenteita voi yhä ilmetä. Edelleen äidit usein nähdään enemmän asiantuntijoina vanhemmuuteen ja lapsiin liittyen.
Myöskään esimerkiksi mediassa isää ei kuvata hoivaavana toimijana yhtä aktiivisesti kuin äitiä; asema äidin apurina voi näkyä edelleen.
AMMATTILAISTEN KANSSA POHDITTUA:
”Yksi yksinhuoltajaisä oli miettinyt uskaltaako kovin helposti edes pyytää apua, vaikka olisi haasteitakin kotona, pelkäsi että alkaako juosta kotona viranomaisia. Mietti, lähettääkö signaalin etten osaa ja en ole luotettava vanhempana?”
”Entä, jos isä on aktiivinen, voidaanko se nähdä pahimmillaan epäilyttävänä? Aletaanko epäillä äidin hyvinvointia?”
”Vaikka isää ei näkyisi, se ei tarkoita automaattisesti, että perheessä on jotakin pielessä. Äidin poissaolo kiinnittää kyllä helpommin huomiota.”
Äiteihin suhtautuminen ensisijaisina vanhempina voi näkyä siinä, miten eri tavoilla voidaan suhtautua vanhempien osallistumiseen perheen asioiden hoitoon; etenkin jos perheen elämäntilanteessa ja hyvinvoinnissa on haasteita.

Suomalaisen isäkuvan historiallisia vaiheita on hahmotettu esimerkiksi näin, alkaen sotakokemusten aiheuttamasta poissaolevasta isyydestä. (Kuvio Peitsaloa 2013 mukaillen)