Miesten ongelmat korostuvat vaikeuksissa ja kynnys avun hakemiseen on korkea
Miehen avuntarve voidaan usein huomata myöhäisessä vaiheessa. Taustalla vaikuttavat mieheyteen liitetyt yksinpärjäämisen ja vahvuuden odotukset, jotka voivat ohjata sekä miehiä että heitä kohtaavia ammattilaisia.
Tuen piiriin saatetaan hakeutua vasta, kun ongelma on kehittynyt jo vakavaksi, jos silloinkaan. Asioita jäädään helposti vatvomaan yksin. Miehen ongelmat korostuvatkin helposti haastavissa tilanteissa, kun käsittelemättä jääneet kriisit johtavat helposti uusiin. Samalla kynnys tunteiden jakamiseen voi nousta entisestään, samoin kynnys heikkouden näyttämiseen ja avun hakemiseen.
Miehillä ylipäätään voi olla painetta olla arvostamatta omaa hyvinvointiaan erityisen korkealle, ja he voivat helpommin tyytyä omaan tilaansa. Muita ei ehkä haluta vaivata omilla ongelmilla, jos taustalla on kokemus siitä, ettei miehen sovi valittaa: ”turha tehdä isoa numeroa asiasta.”
Miesten tukemisessa haasteena voikin olla ylipäänsä ongelmien tunnistaminen. Palvelujärjestelmän voi olla hankalaa tarjota tukea miesten ongelmiin, jos nämä eivät itse nosta niitä esiin eivätkä aktiivisesti hae apua. Esimerkiksi isien mielenterveysongelmat tunnistetaan usein huonosti, eivätkä isät itsekään aina osaa tuoda niitä esille.