Suomalainen mies- ja isäkuva on laajentunut viime vuosikymmeninä. Tämän kehityksen ansiosta isillä on entistä enemmän tilaa toteuttaa itseään vanhempana. Tietyt hyvinvoinnin haasteet ja sosiaaliset paineet kasautuvat silti usein edelleen miehille, ja näiden ongelmien sanoittaminen ja avoin käsitteleminen voidaan kokea haastavaksi. Vaikka isät osallistuvat yhä enemmän vanhemmuuteen, voivat he silti kokea tulevansa ohitetuiksi erilaisissa lapsiperheille suunnatuissa palveluissa, kuten neuvoloissa ja varhaiskasvatuksessa.
Näihin haasteisiin vastaamiseksi lähdettiin kehittämään Isän näköinen -hanketta. Jo suunnitteluvaiheessa pidettiin tärkeänä, että hankkeessa herätetään yhteiskunnallista keskustelua isien roolista vanhempana. Erityisesti haluttiin paneutua haastavissa elämäntilanteissa olevien isien kokemuksiin ja heidän osallisuutensa tukemiseen.
Kaksi vuotta kestäneen hankkeen aikana koulutettiin isiä kohtaavia ammattilaisia ja opiskelijoita, järjestettiin ryhmiä haastavissa asemissa oleville isille, kehitettiin isien kohtaamiseen materiaaleja ja verkostoiduttiin alan toimijoiden kanssa.
Lämpimät kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ajatusten vaihdosta ja näkemysten jakamisesta! Isyyttä yhä vaikuttavammin huomioivaan kohtaamiseen löytyy kentältä jo ilahduttavan runsaasti kiinnostusta ja osaamista. Olemme varmoja, että tällainen yhteistä hyvää tukeva työote vahvistuu myös tulevaisuudessa.
Hankkeen aikana kertyneistä kokemuksista ja oivalluksista on ammennettu näiden kansien väliin. Isän näköinen -hankkeen lopputuotoksena Isätyökirja jatkaa viestin välittämistä isien osallisuuden ja huomioimisen tärkeydestä. Toivomme, että teokselle tulee mahdollisimman ahkerasti käyttöä ja toimijat laidasta laitaan ottavat siitä kaiken irti. Antoisia lukuhetkiä!
Miessakkien toimistossa Helsingissä 3.12.2019
Tomi Timperi
toiminnanjohtaja
Antti Alén
hallinto- ja viestintäpäällikkö